Thursday, February 02, 2006

Демографiчна криза на Українi та її подолання

IнтерОбрiй ( interobriyukr.blogspot.com )

Ця робота є спробою виявлення причин загрозливої демографiчної ситуацiї, в якій опинилася Україна наприкiнцi двадцятого - на початку двадцять першого сторiччя.

Аналiз, наведений тут, може бути поширено, з незначними виключеннями, на майже всi країни європейскої культурної традицiї.

Маю зазначити, що, беручи до уваги надзвичайну складнiсть та вибуховiсть питань демографiї, наведенi тут роздуми не повиннi розглядатися як дещо тверде та непохитне.

Закликаю розглядати цей допис головним чином як запрошення до осмислення та дiскусiї. Коментарi та критика запрошуються.


Роздiл 1
Що "не є" причиною кризи

По-перше, дозвольте розпочати зі спростування чинникiв, якi прийнято загалом наводити серед причин страхiтливого стану украiнської демографiї:

Низький рівень медицини.

---- Нiяк не можна з цим погодитися. Сто або двiстi рокiв тому медицина на Українi майже зовсiм не iснувала, але населення, тим не менше вправно збiльшувалось. Бiльш того, навiть у нашi часи країни з кращим рiвнем медицини (наприклад, Швецiя) загалом програють у демографiчному змаганнi країнам з початковим або низьким рiвнем розвитку медицини ( наприклад, Бангладеш ).

Низький рівень життя

---- Неправда. А як же бути з тим фактом, що в Африцi рiвень життя ще нижче, тим не менш населення хоч i потерпає вiд голоду та скрути, але все ж таки збільшується дуже швидко. Як бути зі злидотними Китаєм та Iндiєю середини-кiнця двадцятого сторiччя?

"Забруднена" екологія

---- Теж не погоджусь. У Китаї та Бангладеш рiвень забруднення навколишнього середовища значно вищий нiж на Українi, або у Європi загалом, але населення знову ж таки збільшується.

Старіння нації

---- Це бiльше є наслiдком а не причиною.

Такі хвороби як : СНІД, туберкульоз, наркоманія, тютюно-залежність, алкоголе-залежність...

---- У Африцi рiвень поширення СНIД-у сягає аж 40%, а населення тим не менше збiльшується. Я вже не кажу про iншi тамтешнi хвороби

Занепад культури в Україні серед молоді і низький рівень національної свідомості у більшої частини українців.

---- Пробачте, але яким чином культура та нац. свiдомiсть може впливати на розмноження?! Примiтивнi народи не мають нi першого, нi другого, але це не заважає їм збiльшуватися у числi.

"Генетича" налаштованнiсть нашої нацiї до малочисленної родини

---- Неправда. Сто, двiсти, триста, чотириста рокiв тому в Українi сім'ї мали по п'ять, сiм, десять и бiльше дiтей.

Недостатня допомога матерям при народженні дитини з боку держави

---- На жаль, допомога матерям не призводить до збiльшення народжуваностi. Цей метод було випробувано в Швецiї та Францiї: допомога величезна, а вiддачi жодної.

Аборти

---- За статистикою аборти вбивають майже 75 вiдсодкiв дiтей у схiдно-слов'янських країнах та близько 25 вiдсоткiв у країнах заходу. Але насмiлюсь заявити, що аборти не є причиною малодiтностi. Аборти, презервативи та перерванний секс - це є лише технiчнi способи, засоби, iнструменти планнування сiм'ї та стримування народжуванностi.

Чи може технiчний засiб бути причиною вимирання? Звичайно нi! Хiба щипцi у руках дантиста можуть бути причиною вирваного зуба? Нi, причиною вирваного зуба є зубний бiль та бажання пацiента його позбутися.

Абортiв багато через те, що iснують прихованнi але могутнi об'єктивнi чинники, що спонукають до їх використання.

Принагiдно вiдзначимо, що ще сто п'ядесят рокiв тому дуже високий рiвень дитячої смертості вбивав навiть бiльше дiтей нiж зараз вбивають аборти, але населення, тим не менш зростало!

Демократiя

---- Народжуваннiсть однаково низька як у демократичнiй Германiї так i у далекої вiд демократiї Бiлорусiї.


*******************************************

Нарештi ми прийшли до питання, у чому все таки полягає реальна, об'єктивна причина зниження народжуванностi?

По-перше не iснує одного такого чинника, на який можна було б "списати" вимирання нацiї. Таких чинникiв можна видiлити цiлу низку. До того ж, картина ускладнюеться тим, що деякi такi чинники, узятi окремо, є безневинними самi по собi. Але у взаемодiї, у комплексi з iншими чинниками вони раптом вияляються "смертельно небезпечною комбiнацiєю".
Перейдемо до розгляду найголовнiших з них.


Роздiл 2.
Технологiчний прогрес

Технологiчний прогрес є одним із найголовнiших чинникiв пов'язанних з кризою, але у рiзноманiтних аналiтичних виданнях вiн майже нiколи не наводиться серед причин зниження народжуваностi. Таким чином вплив технологiчного прогресу на рiвнень народжуванностi на данний час не усвiдомлюється суспiльством. Причина у тому, що прогрес є одним iз чинникiв, що не працюють поодинцi. Тiльки у комплексi з iншими чинниками, котрi ми розглянемо пiзнiше, вiн може бути нищiвним.

Отож, до чого тут прогрес? Щоб вiдповiсти на це питання, давайте на деякий час повернемося у тi часи коли з демографiею було усе "гаразд", в эпоху "демографiчного благополуччя". Розглянемо життя типовоi родини тих часiв.

Чоловiк щоденно працює на роботi. Ще в давнiшi часи вiн займаеться полюванням. Жiнка вдома з дiтьми. Робота чоловiка фiзично дуже важка та виснажлива, а часом i небезпечна. Також важливо зазначити що це робота нудна, не-творча та одноманiтна.

Доля жiнки аж нiяк не легша. Вона мае виношувати дитину поки вагiтна. Народжування дiтей зупроводжуеться болью, страхом, а також деколи бувае смертельно небезпечно. Важко потiм гледiти та виховувати дiтей. Робота вдома також е її обов'язок. Вона має готувати iжу, пiдтримувати чистоту, прати та прасувати. I знову наголосимо що все це здебiльшого нудна та рутинна робота. Бiльшiсть чоловiкiв мають тенденцiю принижувати цi жiночi "трудовi затрати". Але в реальностi вони приблизно вiдповiдали трудозатратам чоловiкiв того часу.

Тож, ще сторiччя тому iснував певний баланс мiж рiвнем тягаря чоловiчоi та жiночоi долi. Був певний паритет, або, якщо дозволите, справедливiсть.

Потiм настали часи технологiчної революцiї i раптом цi вiковi порядки змiнилися.

Проаналiзуємо вплив наслiдкiв технологiчноi революцiї на картину внутрi-родинного взаемоiснування чоловiчоi та жiночоi половин людства.

А наслiдки цi такi що, у чоловiчiй долi вiдбулися величезнi, революцiйнi змiни. Прогрес механiзував майже всю важку, фiзичну чоловiчу роботу. Чоловiки нарештi були вивiльненнi вiд свого тисячолiтнього ярма важкоi фiзичноi працi. В нашi часи чоловiки здебiльше робочий день просиджують у офiсах, i вже зовсiм не "лупають ту скалу" щоденно i до нестями як було за часiв Шевченка. Важливо вiдмiтити що в довершення до зняття фiзичного тягаря, механiзацiя також значно полегшила психологiчне навантаження на чоловiкiв, - iх робота стає менш рутинною та нудною, бiльш цiкавою та творчою.

Повернемося знов у початок двадцятого сторIччя. Що ж трапилось в цi часи з "жiночою" частиною роботи, чи механiзувалася вона? Чи зберiгся той самий баланс, паритет?

Нi, паритет не зберiгся.

Механiзувати процесс виношування та народження дiтей поки що не вдалося. Як i не вдалося механiзувати процесс виховування нащадкiв. А що ж до одноманiтностi та нудоти? Нiщо не змiнилося. Нудота не куди не дiлася. Технiчний прогрес аж нiяк не позбавив жiнок iх домашньоi "каторги".

Технiчна революцiя початку двадцятого столiття значно полегшила долю в основному чоловiчоi половини людсва.

Таким чином, вперше за вiкову iсторiю людства, виник значний дiзбаланс, несправедливiстi мiж рiвнями загальноi, суммарноi завантаженностi чоловiчоi та жiночоi долi. Легко здогадатися що жiнки не збиралися довго терпiти цей дисбаланс. Питання вивiльнення жiнок вiд домашньоi каторги стало лише питанням часу.

Все ж таки зруйнувати традицiйнi уявлення про розподiл обов'язкiв сексiв у родинi було зовсiм не просто. Прадавнi традицiї поки що стримували давнiй сiмейний порядок вiд рiшучих змiн.

Потрiбен був могутьнiй тектонiчний (соцiальний) повштох аби пiд тиском нових реалiй культурнi устоi сiмiї почали зрушуватися.

Таким повштовхом стала Друга Свiтова Вiйна.

Друга Світова Війна, у своїй надзвичайній жорстокості, вимагала надзвичаного напруження усiх доступних ресурсiв нацiй. Саме iснування нацiї було поставленно пiд загрозу. Величезний прошарок чоловiчого населення був зайнятий безпосередньо у вiйськових дiях. Хтось мав зайняти iх мiсце та робити на фабриках та заводах.

В часи Другоi Свiтовоi Вiйни вперше жiнки почали масово виходити на роботу. Вiйна стала поштовхом що зчинив прорив у греблi, привiвши у кiнцi кiнцiв до вивiльнення жiнок вiд вiковiчноi важкоi домашньоi працi. Поступово змiни проходять i у соцiальному становищi жiнок, - вони вiдвойовуть своi права. Вiдбулося iх офiцйне урiвнювання з чоловiками. Ось цi процесси i спiвпали з започаткуванням новоi демографiчноi ери - перiоду демографiчного занепаду.

Тепер вже жiнка, маючи вибiр, не була налаштована на багаторазове народжуваня, що призводить до її ув'язнення в ярмi одноманiтньої, багатолiтньоi та нудної працi. Замість цього жiнка обирае механизованну, фiзично не виснажливу, бiльш цiкаву та творчу роботу. Вона, часто несвiдомо, робить цiлком доцiльний, рацiональний та природнiй вибiр. У нашi часи важко уявити жiнку вдома з вісьмома дiтлахами, за останнi 70 рокiв ми звикли до жінки, що працює. Тим не менше цей стан речей не є якоюсь наперед-заданнoю даннiстю - тисячi та тисячi рокiв чоловiки ходили на полювання, вмирали у вiйнах та на важкiй працi, а жiнки працювали не менш тяжко, але вдома. Прогрес надзвичайно полегшив працю чоловiкiв, жiноча домашня "праця" лишилася майже такою ж важкою як i ранiше.

Цiкаво вiдстежити зв'язок прогресу та народжуванностi на прикладi села. У порiвняннi з мiстом, механiзацiя працi у селi просувалася набагато меншими темпами. Протягом значного вiдрiзку часу сiльска праця як i ранiше полишаеться традицiйно фiзично-вимагливою, та рутинно-нудною. Як результат для жiнок було бiльш доцiльним зоставатися вдома, i як вiдомо, навiть пiсля того як мiсто перетворилося на демографiчну яму - село ще дового досить щедро постачало немовлят.

Зупинимось на хвилину та запитаемо себе так: Це добре, але Чому механiзацiя працi, яка є явищем глобальним, тим не менше не призвела до демографiчних проблем у великiй кiлькостi краiн Азiї, або Близьского Сходу? Чому цi краiни виявилися iмуно-захищеннi вiй негативного впливу революцiї в продуктивностi працi.

Причина у тому, що механiзацiя сама по собi не в змозi призвести до вимирання популяцiї. Iснуе ще один чинник-каталiзатор, що у взаемодiї утворюе смертельну двiйку.


Роздiл 3.
Жiнка в культурнiй традицiї

Науковий прогрес - це є явище глобальне. Чому ж тодi далеко не всi краiни свiту потерпають вiд близько-нульовоi народжуваннicтi?

Звернемо увагу на те що на вiдмiну вiд механiзацiї, массове вивiльнення жiнки не було глобальним свiтовим феноменом. Воно було головним чином поширено серед краiн европейского свiтоскладу. В той же час краiни традицiного сiмейного деспотизму та чоловiчьоi гегемонiї уникли демографiчноi катастрофи.

В доповнення до технологiчноi революцiї, другу головну причину демографiчного занепаду нацiй треба щукати у традицiйнiй мiж-гендернiй рiвностi що вiковiчно притаманна европейскiй культурнiй традицiї.

Спробуемо обгрунтувати це твердження.

Давайте почнемо з того, що придивимося уважно до рiзноманiтностi краiн та народiв свiту. Краiни свiту дуже не-однаковi - вони бувають заможнi та багатi, бiднi та злигоднi, християнскi та iудейскi, будiсcькi та мусульманскi, вiдсталi та розвиненнi.

У чому ж причина того, що однi краiни щорiчно збiльшують населення а iншi спустошуються?!

Звернемо увагу на корреляцiю мiж народжуванностю, та ступенню "рiвностi" жiнки в культурному самосприняттi нацiй. Раптово ми побачимо, що у нацiй де чоловiк традицiйно мае роль домашнього тирану, а жiнка пiдневiльна та займае "другорядну" щаблю у суспiльствi, у родинах в нашi часи майже завжди дуже багато дiтей. У краiнах де жiнка є забита, безправна iстота у паранжi, вiдбуваеться величезний демографiчний вибух, популяцiя збільшується дуже швидко. Афганiстан, Iран, Африка, Китай, Iндiя.

У краiнах де жiнка урiвняна з чоловiком з точки зору законiв, а ще бiльше суспiльноi свiдомостi, - навпаки вiдбувається швидке вимирання. Цiкаво те, що ця корреляцiя дiе через усi рiвнi матерiальноi забезпеченностi нацiй. Низька народжуваннiсть є у бiднiй та вiдсталiй Россiї, та у заможнiй та розвиненноi Норвегiї, у католичнiй Францiї та у православнiй Українi, у азiатьскої Японiї та у iудейського Iзраiля. Рiвень вивiльненя жiнки прямо пов'язанний з народжуваннiстю в тiй чи iншiй нацiї.

В нашi часи вiльна, урiвняна з чоловiком жiнка обирае працю замiсть багатодiтностi. Звичайно, можна скаржитися на поганi житловi умови, чи пояснювати небажання мати дiтей матерiальною скрутою. Але справа не в грошах - хоча б подивiмось на заможну Европу. Чи европейцi мають проблеми з квартирами або з житловими умовами? Аж нiяк! Чи вони вимирають? Авжеж! Авганська, африканська та азiатська жiнка просто не має вибору, або цей вибiр наскiльки паганий що бiльш доцiльним для неi є залишатися вдома.

В китайских та iндусьских родинах проживаючих у США чоловiк вирiшує майже всi важливi питання, жiнка має лише другорядний вплив. Така є iхня культурна традицiя що вони вивезли з своiх краiн.

Спинимося, та запитаемо себе, а хiба не така ж сама "культурна традицiя" була i у нас на Українi (та й в Росiї, та й у тiї-ж Америцi) ще тiльки 70 рокiв тому?

Нi, не така. У нашiй европейскiй культурнiй традицiї жiнки нiколи не були низведенi до положення напiв-рабiв. Вони завжди мали право голосу, споконвiчно були "майже" рiвними. Хоча б згадаемо могутнiх королев Росiї, Англiї i таке iнше. Чи ви чули про щось подiбне у мусульманському свiтi чи у Китаю? Я не чув.

Народжуваннiсь сильно впала тiльки у нацiях "вiльних жiнок".

Тож смертельна комбiнацiя двух незалежних чинникiв - технiчного прогессу останнiх 50 рокiв з одного боку, та поважноi ролi жiнок в нашiй культурнiй традицiї з часом призвела значний процент краiн свiту на порiг демографiчного коллапсу.

Чiтке розумiня цих обставин - перший крок до iх вирiшення.


Роздiл 4.
Iншi фактори

Iснує цiла черга другорядних факторiв що пов'язаннi з погiршенням демографiї.

Приведу деякi з них.

-- Легко-доступнiсть протизаплідних засобiв (презервативи та аборти), так звана сексуальна революцiя.

-- Урбанiзацiя. Занепад села.

-- Телевiзори та антi-сiмейна культура що вони пропогандують.

-- Досягнення медицини що подовжують життя до 75-80 i бiльше рокiв. Хоча це звичайно є благо для кожного iз нас iндивiдуально, з точку зору демографiї популяцiї то є незаперечне зло.

Навпаки, алкоголiзм з наркоманiею, епiдемiї (СНIД), корупцiя в суспiльствi, бiднiсть народу та бандити у владi - всi цi чинники iснували протягом тисяч i тисяч рокiв, задовго до демографiчного занепаду. Цi чинники, хоча i надзвичайно потворнi, тим не менше не мають значного впливу на демографiчyе благополуччя нацiї. Боротьба з цими явищами має помiрне вiдношення до демографiї.


Роздiл 5
Методи протидiї


Так що ж робити?

**********************************


Acknowledgements

I would like to express my gratitude to Olexiyo and others, who helped me to rid this work from numerous errors.


Copyright 2006, INTER_OBRIY ( interobriyukr.blogspot.com )
При цитуваннi посилка на оригинал обов'язкова

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Так,згода, у жінок є робота, яку вони не хочуть втрачати. А саме це і трапляється, коли жінка йде у декретну відпустку. То чому б не надавати декрет чоловікам теж?

І, може, справа таки в більш свідомому підході до народження дитини. Адже не секрет, що шлюб сьогодні "постарішав" :)

5:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Дають чоловікам "декрет", дають.

12:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Причина была найдена верно, но только выводы совершенно неправильные, на мой взгляд, все как то однобоко с очень тенденциозными приблишениями. Как к примеру ваша теория объясняет тот fакт (клавиша отвалилась, прошу прощения) что в современной семье как правило именно женщина является инициатором рождения по крайней мере первого ребенка, такое происходит в семьях с поздним первым ребенком. Созревший мужчина становится как бы более расчетливым к 30 годам, по сравнению с тем бесшабашным 20 летним парнем, который не просчитывает будущего своей семьи на десятилетия вперед, и именно жензина в таких ситуациях вносит элемент иррационального, элемент живой реальной жизни, а не постоянных скучных расчетов. Вот собственно и причина, Бурдье дал очень четкое определение этой угрозе, которая нависла над общестовом, имя ему Хомо Экономикус:

"Homo economicus сам по себе - антропологическое чудовище, которое , как предполагают, обладает одной рациональностью, заставляющей его сводить все проблемы человеческого существования к бесконечно повторяющемуся расчету удовольствий и убытков."

На широкое раскрытие этой темы времени нет, если в двух словах, то изменилось перераспределение инансовых потоков, которые зарабатывает человек на протяжении всей своей жизни. Если в традиционном обществе семья вкладывает СЕГОДНЯ И СЕЙЧАС средства в свою старость, рожая и воспитывая как можно больше детей, то сегодня социальная система предлагает более эгоистический подход, копи деньги в государственных, или как сегодня поппулярно, в частных пенсионных ондах, а они потом о тебе позаботятся, у человека исчезает корелляция между рождением и обеспеченностью на старости лет, теряются важные связи. Кроме демограfической проблемы это общество ждет еще и инансовая проблема, потому что по выходу на пенсию окажется что накопленные деньги некому превратить в труд и товары, это общество помимо одиночества ожидают вихри инляfций, не рождены те люди, которые преваратят эти деньги в товар, модель жизни за счет будущих поколений, или благодаря смерти будущих поколений, себя не оправдывает. В центре всего лежит психология и правила поведения человека с деньгами, эти правила регламентированы были еще со времен Моисея, именно инансовые аспекты ставились религией во главу угла и являлись основной причиной катастроf и кризисов, конец света будет не как следствие войны, н будет как следствие fинансовых просчетов.

Брат Сергей.
http://www.bratstvo.info/phorum/profile.php?mode=viewprofile&u=20

11:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

В дополнение к вышесказанному. Не стоит минимизировать автоматизацию современного домашнего хозяйства и как следствие упрощение жизни и труда женщины. Было бы наивно считать, что западное капиталистическое общество не смогло усмотреть выгоды в том, чтобы автоматизировать труд женщины, однобоко и настойчиво автоматизируя труд мужчины. Производство стиральных машин и посудомоек сегодня такой же прибыльный бизнес как и производство дрелей, компьютеров и станков с ПУ, геникоглогия и акушерство один из самых дорогостоящих и высокоприбыльных бизнесов. С другой стороны, как показывает статистика, большинство замужних женщин США по прежнему предпочитают переложить fинансовую ответственность за семью на плечи мужа, отказываются от работы и карьеры, ведут хозяйство, воспитывают детей, тем не менее , рождаемость от этого больше не становится.

Ваши выводы не представляются мне верными.
Брат Сергей.
http://www.bratstvo.info/phorum/profile.php?mode=viewprofile&u=20

12:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

Брат Сергей, у американцев самый высокий уровень рождаемости среди всей католико-протестантской братии.

Обычным является рождение трех детишек и дальнейшее участие женщины в экономической жизни.

1:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Если вы про американских ВАСП-ов, то даже спорить не буду, традиционные семьи не один раз на протяжении истории доказывали свою способность к виживанию. Но к сожалению, процент этот в американском обществе незначительный, общество по прежнему считается одним из самых либеральных, как в отношении семьи и брака, так и в отношении экономики.

Брат Сергей.

1:40 AM  

Post a Comment

<< Home